top of page

Op de hemelvaart-markt

‘Niks meer te wensen…’

Mensen slenteren langs de kraampjes op de markt in Gieterveen. Muziek, gezelligheid. Veel gekocht wordt er niet. We hebben ook al zoveel.

Ik sta er ook. Voor de kerk. Met een groot wit kruis. ‘Heb jij nog een wens, een vraag, gebed, of dankpunt die je zou willen opschrijven? Om die op het kruis plakken?’ Hm, ik hoor de mensen denken, heeft het zin dit op te schrijven? Ik denk het wel. Je verwoordt wat ergens in je hart leeft, staat er even bij stil. En het verbindt je met de ander. Mensen zullen het lezen. En, zo geloof ik, God neemt het tot zich.

Wensen

Sommigen pakken de pen: ‘Dat het hart van mijn geliefde blijft kloppen.’ ‘Dat relaties worden hersteld.’ ‘Vrede en begrip voor elkaar’, ‘Voor een zieke oom’.

Anderen antwoorden: ‘Nee, ik heb niks te wensen.’

Misschien zeggen ze het om van mij af te zijn. Of ze zijn tevreden.

Mooi vind ik het als mensen echt tevreden zijn. Gewoon genieten van hoe het leven zich aan dient. Ik heb het idee dat dat ons lang niet altijd goed afgaat.

Verlangen

Uiteindelijk weten we wel: Geluk en tevredenheid zijn niet te koop.

Het doet me denken aan een gesprek met twee vrouwen over geluk en je verlangen.

Waar verlang je naar? Wat is je droom? We praatten en we schreven erover. En wat bleek, onder de eerste wensen bleek een dieper verlangen schuil te gaan. Bij de één verlangen naar innerlijke vrede. Bij de ander het verlangen om zichzelf als goed te ervaren.

Je diepste wens ligt vaak verscholen. Toch, als je tijd neemt om je te bezinnen, niet enkel achter de menigte aan te slenteren, kom je er achter. Mijmerend, schrijvend, of biddend. Wie weet ook een manier om iets van God in de hemel te ervaren. In de bijbel in psalm 37 staat dat God je verlangens serieus neemt.

Hemels geluk

Halverwege de middag komt een homo-koppel zichtbaar gelukkig het kerkplein op. En ik denk: ‘Wat mooi, die liefde. Dat heeft iets van de hemel.’ Ook zij hebben niks te wensen. ‘Willen jullie danken misschien, voor jullie geluk?’ Ja! Ik merk dat het hun goed doet om hun blijdschap te kunnen delen. Om dit gevoel bij Jezus te brengen.

Ik hoop dat hun geluk lang en duurzaam zal zijn. En ik wens jou liefde en tevredenheid toe, dat je diepe verlangens vervuld mogen worden.

Met hemelvaart gedenkt de kerk dat Jezus terug ging naar de hemel, om met Pinksteren ons zijn Geestkracht, liefde en inspiratie te geven. Maar eens komt de hemel op aarde. Omgekeerde hemelvaart. Dan is er echt niets meer wensen!


Aline Kruizenga

Pastor in Gieterveen


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page