top of page

DANKEN DOET JE GOED

PRESTATIEMAATSCHAPPIJ

Ken jij de neiging om te denken: hoe kan mijn werk beter? Hoe kan mijn leven beter? Hoe kan ik beter? In onze prestatie maatschappij moet alles steeds beter, efficienter, mooier, strakker, perfecter, vertelt Ernst Jan Pfauth, journalist bij de Correspondent, in ‘Dankboek’:

‘Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je om dankbaar te zijn voor wat al hebt. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk sterk samenhangt met dankbaarheid.’


Er is een bekend onderzoek waarin invalide geworden mensen naar hun geluk wordt gevraagd en tegelijk ook mensen die een prijs in loterij hebben gewonnen. In het begin was de 1e groep ongelukkiger dan voorheen en de 2e groep juist gelukkiger. Maar na een paar maanden zitten beide groepen weer op hun oude geluksniveau! We wennen dus aan gebeurtenissen.

Wil je gelukkiger worden, kijk dan niet naar gebeurtenissen, maar verander je manier van kijken en ervaren.


DANKBAARHEID

Aan een groepje moeders vroeg ik: ‘Wat vind jij belangrijk aan het geloof, dat je graag je kind wilt doorgeven?’ Een jonge moeder antwoordde: ‘dat ik heb geleerd van mijn ouders om dankbaar te zijn. dat wil ik graag aan mijn kind doorgeven.’

Eerlijk gezegd was ik verrast over dit antwoord. Maar gaandeweg ben ik haar antwoord gaan waarderen.

De bijbel roept vaak op tot dank, om God te danken voor alle moois, ja om te danken onder alle omstandigheden. Waarom?

Natuurlijk allereerst omdat we alles aan God te danken hebben. Hij is de bron van het leven en bron van liefde en vrede. Maar ik denk dat er nog een reden voor is.


WEDSTRIJD

Als je streeft naar beter en mooier, zie je het leven als een wedstrijd. Je streeft er voortdurend naar om beter zijn dan anderen. En het gekke is, het is nooit genoeg. Er is altijd wel iemand die nog beter, nog mooier, nog succesvoller is dan jij. Dus ga je nog meer je best doen, nog harder werken, multitasken etc. Tot je erbij neervalt. Geen wonder dat meer dan een miljoen mensen in Nederland burn-outklachten hebben.

Ook thuis in je privesituatie hebben we hoge verwachtingen: we moeten lekker en gezond eten op tafel zetten, geregeld sporten, je huis spik en span, van alles zien en beleven, de juiste series op Netflix kijken, mooie reizen maken. Je moet eruit halen wat er in zit, toch?


MOE OF VOLDOENING?

Tja, voor je het weet voel je je al vermoeid als je ‘s ochtends opstaat. Je bent gespannen op je werk en chagrijnig thuis. En je hangt je ‘s avonds depri op de bank. Terwijl je zoveel hebt...

Volgens vele psychologen en gedragswetenschappers maakt streven naar succes en beloning niet gelukkig. Je kunt beter streven naar ‘dagelijkse voldoening’, aldus Ernst Jan Pfauth.

Geluk vinden in de dagelijkse dingen die je doet, in de betekenis ervan. ‘Doe wat je hand vindt om te doen.’ Niet om het succes of resultaat, maar omdat het goed is om te doen. Hij beschrijft 4 positieve manieren van kijken:

4 principes om meer voldoening te ervaren


1. Je werk en hobby’s zien als oefenen

Alles wat je doet gaat niet om succes of resultaat, maar om inzicht, dat je ervan leert.

2. Ruimte voor rust en flow

Als je in opperste comcentratie bezig bent, ervaar je geluk. Daarom, laat je niet te veel of vaakk afleiden door constante stroom van appjes, mails en prikkels. Bouw rust en flow in je dag.

3. Je richten op anderen

In de prestatiemaatschappij draait alles om jezelf. Dat is zonde, want we zijn gemaakt als sociale wezens. We halen veel voldoening uit het helpen van elkaar en uit de verbinding met elkaar.

Zie je het leven als een grote wedstrijd, dan verlies je dat gemakkelijk uit het oog.

op elkaar helpen ipv op jezelf, je eigen successen

4. Actief oefenen in dankbaar zijn

Brene Brown, een bekende auteur, vertelt: ‘alle mensen die ik interviwde en die hun leven als gelukkig omschreven gaven aan dat ze actief dankbaarheid beoefenden.’

Omdat we zo gemakkelijk de dankbaarheid vergeten, is het handig om het op te nemen in je weekplanning. Schrijf het op. Elke dag, of elke week.

Je moet de dankbaarheid onderhouden, net zoals je je huis elke week schoonmaakt.


Dankbaarheid beoefenen

Dankbaar zijn voor de kleine en grote mooie dingen. Dat je deze werkelijk ziet, er oog voor leren hebben. De grote dingen als dat we in een democratie leven en in vrijheid en vrede.

De gewone dingen zoals de zon, de lente, voor de gezelligheid aan tafel, het gefluit van de vogels...

Wie dankbaar is, geniet meer en ziet meer.


TIPS

Tip 1. Schrijf dan op waar je werkelijk dankbaar voor bent. Het geeft niet dat je er naar moet zoeken,

maar als je het vindt, dat je er oprecht blij mee bent. En je zult zien, het gaat steeds makkelijker als je er mee begint.

Tip 2: kom geregeld in de monumentale kerk (op woensdag en zondag is de kerk open) en schrijf je dank op een blaadje en hang het in de Dankboom.


Het mooie wanneer je actief dankbaarheid beoefend, is dat je het goede nog eens beleeft.

En als je iemand je dank deelt, vertelt, dan wordt het meer.

Bovendien dankbaarheid delen maakt dat je je meer verbonden voelt met de ander.

En dankbaarheid is ook besmettelijk! Klagen en kritiek hebben ook helaas, omgekeerd geldt ook!

Dankbaarheid geeft rust, tevredenheid, geluk, het ontspant. En het relativeert.


Ik geloof dat daarom God in de bijbel ons oproept om te danken, omdat dat ons goed doet.

Omdat onze manier van kijken vernieuwt.

Omdat dat het ons dichter bij Hem brengt.


BIJBELQUOTE Filipenzen 4:5-7

De Heer is dicht bij jullie. Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles. Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus. En richt je gedachten op alles wat waar, eerlijk, heilig, vriendelijk, mooi en goed is.


OPEN KERK VIERING

Dit verhaal en tekst vertelde Aline tijdens de Open Kerk Viering op 13 maart.

Daarna schreven we onze dank op een blaadje terwijl we mooie meditatieve muziek hoorden, ‘Ruimte waar het Licht kan komen’, uit de Henny Vrientenmis.

Buiten gooiden we alle gebeden uit het gebedsdoosje in het kampvuur en drinken we warme chocolademelk.

Het was een heel goed samenzijn!


Op 22 mei is er weer een Open Kerk Viering

Ook jij bent uitgenodigd dan!


Aline Kruizenga


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page